hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜRKSAT uyduları tam kapasite çalışıyor

    TÜRKSAT uyduları tam kapasite çalışıyor
    expand

    Türkiye'nin uyduları TÜRKSAT 1C, 2A ve 3A'nın kapasiteleri tam doluluğa ulaştı.

    AA muhabirine açıklamalarda bulunan TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, daha önceden gönderilen 1C ve 2A'nın yanı sıra geçen yıl fırlatılan TÜRKSAT 3A ile Türkiye'nin hizmet veren uydu sayısının 3'e çıktığını anımsattı.

    TÜRKSAT 2A uydusunda doluluğun yakalanmasının ardından özellikle yurt dışından 3A'ya yoğun talep geldiğini belirten Dalbay, yurt içi taleplere öncelik verdikleri için yurt dışı taleplerin bir kısmını karşılayamadıklarını ifade etti.

    Dalbay, "TÜRKSAT 3A'nın kapasitesi, yüzde 85 oranında doldu. Bu, uydunun tam kapasite ile çalıştığını gösteriyor. İngiltere'den bile talep geliyor" diye konuştu.

    1C gelecek yıl uzay çöplüğüne gidecek

    Dalbay, TÜRKSAT 3A'nın, 1C'nin bulunduğu 42 derece yörüngeye fırlatılınca, 1C'nin 31 derece yörüngesine alındığını belirtti.

    1C'nin bu yörüngede salınım halinde olduğunu anlatan Dalbay, kapasitesi neredeyse dolu olan 1C'nin bazı televizyon kanallarınca yayın geçişlerinde ve data transferinde kullanıldığını kaydetti.

    Uyduların ömürlerinin, üzerlerinde manevra için bulunan yakıt miktarıyla ölçüldüğünü belirten Dalbay, yakıt durumu sürekli hesaplanan 1C'yi 2010 sonuna kadar işletebileceklerini tahmin ettiklerini kaydetti.

    Dalbay, hesaplarında herhangi bir hata olması durumunda 2010'un ilk aylarında 1C'yi "kapatacaklarını" ve son kalan yakıtıyla yörüngesinden 350 kilometre yukarıdaki uzay çöplüğüne atacaklarını söyledi.

    4A ve 5A uyduları


    Dalbay, TÜRKSAT 4A uydusunun hazırlıklarının sürdüğünü, kısa sürede ihalenin tamamlanacağını bildirdi.

    İhaleye katılmak isteyen 6 firmaya davet mektubu gönderme aşamasında olduklarını belirten Dalbay, daha sonra karşılıklı taleplerin iletileceğini kaydetti. İhale sürecinin, Temmuz sonunda tamamlanacağını, 26-28 ay sonunda uydunun yapımının tamamlanacağını belirten Dalbay, TÜRKSAT 4A'nın 2011'in sonunda uzaya fırlatılmasının planlandığını bildirdi.

    Dalbay, TÜRKSAT 5A uydusunun 2014'te tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek, 3A'nın yapımını izleyen TÜRKSAT çalışma ekibinin, 4A'nın imal sürecinde de yer alacağını ve 5A'yı Türkiye'de üreteceklerini bildirdi.

    Dalbay, "Bu sayede kriz veya bir sıkıntı durumunda uydunun bütün parçalarını biz yapabilecek durumda olacağız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow